Sok mindent ünnepel a világ május 1-én

//Tóth Gábor
majus-1_sanyibanyi-pixabay_maypole-364265_20200501

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / sanyibanyi

A munka ünnepe van ma, de bármilyen meglepő ennek bizony van vallási alapja is, sőt a világban egészen érdekes dolgokra is emlékeznek ma.

Alapvetően a munka, és a munkások segítségével elért szociális vívmányokat ünnepli az emberiség nagyrésze ma. Története szerint 1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért.

1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonultak fel, és tüntettek a dolgozók jogaiért. A demonstrációk annyira jól sikerültek, hogy lassacskán a világban mindenhol mozgalmak alakultak, a dolgozók érdekeit képviselve. Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje. A rendszerváltás előtt gigantikus felvonulásokkal ünnepeltette magát az állampárt, mára maradtak a majálisok. Persze ez az év kivétel a veszélyhelyzet miatt.

1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz, amikor XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így május 1. katolikus ünnep is lett, emlékeztet a Wikipédia.

Kazahsztánban ma van a népek egységének napja, Lettországban pedig az alkotmányt ünneplik, akár csak a Marshall-szigeteken.

Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét (fête du muguet), mivel IX. Károly ekkor tette hivatalos aktussá azt a néphagyományt, amely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. Hawaiin május 1-jén ünneplik a lei, a nyakba akasztott virágfüzér napját.

Hazánkban májusfát szokás állítani az eladó sorba került lányok házánál. A népi hagyományok szerint, ha ilyenkor esik, jó termés várható.

 

(wikipédia)