Hemingwaytől Theodóráig a Kis-Dunán – teknősök és tavirózsák nyomában

//Hazay Tímea
Hazay Tímea, saját kép
Gyorsan elárulom: ezúttal nem a híres íróról és a bizánci császárnőről van szó, hanem két kikötött hajóról. Hemingway és Theodóra, amelyeket, ha meglátom, pontosan tudom, mennyit kell még eveznem a SUP-on, hogy egy hideg ital társaságában bámészkodjak kicsit a parton, élvezve az indián nyarat.

Dunaharasztit sok mindenért szeretem, de talán az RSD, vagyis a Ráckevei-Soroksári Duna közvetlen közelsége az egyik legfontosabb nekem a város értékeiből. Egy rövid sétára lakom a sportszigeti víziteleptől, ahonnan rendszeresen elindulok evezni a SUP-pal. Kajakozni csapatban szeretek jobban, a SUP-pal viszont valahogy kellemesebb egyedül nézelődni, tavirózsák és teknősök nyomába eredni a közeli Czuczor-sziget környékén. A SUP a Stand Up Paddleboard névből alkotott betűszó, ami magyarul „álló eveződeszkát” jelent. Persze maga a mozgásforma ismerős számunkra máshonnan, hiszen a csáklyások, pákászok, velencei gondolások is hajójukból felállva eveztek. A SUP-nak azonban nincs mélysége, az ember a deszka tetején áll, messzire ellát. Hawaiból hódította meg a világot ez a sport, amit viszonylag könnyű elsajátítani, és aki szereti a vizet, a természetet, hamar elcsábul. Talán öt éve hallottam először a SUP-ról, ami mára nagyon népszerű és gyakori sporteszközzé vált. Egyre többször kölcsönöztem ki különböző vízpartokon, nagyon megtetszett, ezért egy évvel ezelőtt vásároltam egy felfújható deszkát magamnak és azóta rendszeresen evezek vele itt, a Kis-Dunán.

A legtöbbször felmegyek a soroksári partmenti büféig, sodrással szemben, hogy sport értéke is legyen a dolognak, ott kikötök, a stégre kimászom, felmegyek a pulthoz, iszom egy limonádét (vagy sportfröccsöt, ami szerintem a világ egyik legjobb találmánya: 1 dl száraz fehér bor és 4 dl szóda jéghideg keveréke) és mielőtt visszaindulnék, egy ideig nézem a Dunán közlekedő motorcsónakokat, kenukat, kétpár evezősöket, ladikokat és nagyobb hajókat a különböző karakterű emberekkel. Nagypapa unokával a csónakban, horgásznak. Srácok csapatják a motorcsónakkal, lánybúcsú résztvevői koktéloznak a bulihajón, gyerekek, fiatalok edzenek a verseny kenukban és kajakokban, kenuval érkező családok jönnek kirándulni… érdekes ez a sokféle ember, a sokféle cél, ami miatt kimennek a vízre. Elférünk, sőt figyelni is tudunk a másikra, hogy mindenki élvezhesse úgy a Dunát, ahogy ő szeretné. Csak a teknősökre és tavirózsákra vigyázzunk…

(dho)