Lélektől – lélekig: megnyílt Tóth Gábor fotókiállítása a könyvtárban

//Berényi Attila
Tóth Gábor. fotó: dho
Ez Tóth Gábor, a dunaharasztionline.hu szerkesztőjének második önálló fotókiállítása a városban. Ezúttal környékünk egy igazi csodája, a 800 éves Ócsai Református Műemlék Templom rejtett részletei láthatóak a fotós képein.

Tóth Gábor fotóival nap mint nap találkozhat a dho cikkeiben, 2022 szeptemberében pedig a Laffert kúriában, a városnapok előtt mutatta be azokat az képeit, amelyekről Dunaharaszti fontos pillanatai és az itt élők köszöntek vissza.  Az akkori tárlat egyik fotója később a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár fotópályázatának első helyét nyerte meg.

Dunaharaszti kép nyerte az országos sváb fotóversenyt

A most a Dunaharaszti Városi Könyvtár felkérésére, a Mini Galériában megrendezett tárlaton látható 15 fotó az Ócsai Református Műemlék Templomot mutatja be, úgy ahogy a fotós látja, láttatja azt. Az épület egy valódi időkapszula, hiszen a 13. században húzták fel, eredetileg premontrei kolostornak, és valószínűleg az egyik árpád-házi király alapította. A törökök mecsetként használták, ma pedig a helyi református gyülekezet kincse. A méteres falak, a monumentális épület a filmeseket is csábítja, több nagy produkció is itt készült.

A képeket készítő Tóth Gábort még gyermekkorában ragadta el a vizualitás, a képek ereje. Évtizedek óta foglalkozik képalkotással, jó ideje pedig ez a hivatása is. Most látható fotóiban ott van a hit, az építészet és a máig velünk élő múlt. Megjelenik a láthatatlan!

(dho)