Az ellenzéki álláspont – Dunaharasztin tartott fórumot Jánosi-Lesi Ágota

//Berényi Attila
janosi-lesi-agota_forum_dunaharaszti04_dho_20220302

Jánosi-Lesi Ágota (b) és Lukács Katalin (j). fotó: dho

A József Attila Művelődési Ház volt a helyszíne a Pest megyei 11-es választókerület közös ellenzéki jelöltje által tartott fórumnak. Jánosi-Lesi Ágota (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) vendége Lukácsi Katalin a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke volt.

A képviselő-jelölt a kormány járványkezelésére emlékeztette bevezetőjében hallgatóságát. Álláspontja szerint az emberek nem kaptak megfelelő információkat a pandémiáról, így

„… mindenki a szomszédjától igyekezett tájékozódni. Ez azonban egy járvány esetében nem a legbiztosabb megoldás, mert nem vagyunk járványügyi szakemberek.”

A politikus asszony megemlítette, hogy még kérdéses, a Budapest-Belgrád vasútvonal építése alatt, hogyan fognak közlekedni a térségben élők.

Lukácsi Katalin. fotó: dho

Lukácsi Katalin emlékeztetett, hogy egy nagyon rendhagyó kampány zajlik. Egyrészt a politikai paletta különböző pontjain álló pártok fogtak össze, a DK-tól a Jobbikig, hogy leváltsák a Fideszt. Kitért az orosz-ukrán háború magyar vonatkozására is. Elmondta, hogy az elmúlt napokban Záhonyban segítette a menekültek ellátását, ahogy sok más ellenzéki politikus is. Álláspontja szerint az ottani helyzet azt mutatta, hogy nem működik megfelelően az állam, mert a civileknek kell segíteniük az Ukrajna felől érkezőket. Kritikával illette a kormányzat kommunikációs kampányait:

„… mondják, hogy ők a béke követei! Sohasem voltak a béke harcosai annyira mint most, pedig az elmúlt 12 évben háborúban álltak…. nekem is az állandó gyűlölködésből lett elegem.”

Kérdésre válaszolva Lukács kifejtette a Márki-Zay kabinet egy új szemlélettel fog kormányozni, úgy, hogy ne csak a társadalom felső rétegét segítse meg. Azt mondta, hogy most egyre nagyobbak a jövedelmi különbségek a társadalom különböző rétegei között. Úgy vélekedett, hogy a családtámogatási rendszer és a CSOK is jó gondolat, de jelen formájában megemelte a lakhatási költségeket. A Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke elmondta: Márki-Zay Péter március 9-én ismerteti majd részletesen programját.

A fórum. fotó: dho

Jánosi-Lesi Ágota kifejtette, hogy szükség van vasútfejlesztésre, de nem a Budapest-Belgrád projektre. Álláspontja szerint ne a teherszállítást fejlesszék, hanem legalább 3 személyszállító vonat induljon óránként a főváros irányába.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál majd másként a Pest megyei 11-es választókerület parlamenti-képviselőjeként, Jánosi-Lesi Ágota azt mondta, hogy erre már vannak tervek. Fontosnak tartotta azonban leszögezni, hogy például az egészségügyi rendszer átalakítása, vagy a vasútfejlesztési projekt, helyieket érintő országos témák. Az ezekről szóló döntések eredménye fog lecsapódni Dunaharasztin, nem helyre szabott döntések születnek. Úgy vélte, hogy nem felülről meghozott határozatok kellenek, hanem párbeszéd.

(dho)