Autós csalók ellen emeltek vádat

//Berényi Attila
hasznaltauto_freepik_shisuka_220302

Képünk illusztráció. forrás: freepik / shisuka

Összesen 8 férfi ellen emeltek vádat, mert autókat vásároltak, majd általuk előidézett hibákra hivatkozva nagy összegű visszatérítéseket kértek a vételárból, derül ki a Pest Megyei Főügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

A vádirat szerint a nyolc elkövető egyike volt az értelmi szerzője és irányítója a csalássorozatnak. A többi személy az egyes cselekményekhez csatlakozott.

A módszerük az volt, hogy az országban több helyen is vevőként jelentkeztek eladó gépkocsikra. A jármű próbája során, amíg a többiek elterelték az eladó figyelmét, az egyikük fáradt olajat juttatott az autó hűtővíz kiegyenlítő tartályába. Az olaj miatt a motor hibajelenséget produkált és így jócskán alkudtak a vételárából. Ezt továbbfejlesztve arra is volt példa, hogy miután a fentiek alapján lealkudott árú autót megvették, pár órán belül felhívták ismét az eladót. Közölték vele, hogy az autó útközben megállt, ahhoz járműszállítót kellett hívni, aminek költségei vannak. Több esetben sikerült további pénzösszegeket visszavenniük erre hivatkozással az eladóktól.

Azért, nehogy a hatóságok látókörébe kerüljön, a csalás értelmi szerzője bűntársai, később pedig egy valójában nem működő cég nevére vásárolta az autókat. Az elkövetői kör által egy-egy üzleten realizált extrahaszon ugyan függött a járművek értékétől, de százezer és több mint egymillió forint között mozgott.

2018 júniusa és 2019 február vége közötti időben összességében tizenhét sértettnek közel hétmillió forintos kárt okoztak. A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben többrendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

(Pest Megyei Főügyészség)