Még egy lépéssel közelebb az új bölcsődéhez

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / boggy
Nagyrészt állami támogatásból épülhet meg Dunaharaszti új bölcsődéje, de vastagon kiveszi a részét a város is a költségekből. A finanszírozási ütemezésről a napokban született határozat.

Az állam 480 millió forinttal támogatta meg a beruházást, pályázati formában, míg a városnak közel 147,5 millió forint önerőt kell ehhez hozzá tennie.

A Magyar Államkincstár a pályázati forrást már átutalta a városnak, a beruházás megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre. Az intézmény a Paál László utcában, a tervezett új általános iskola melletti telken épülhet majd meg. A fejlesztés állami támogatásáról itt írtunk korábban.

Az építkezés megkezdéséhez azonban még módosítani kell a Helyi Építési Szabályzatot, annak hatályba kell lépnie, kell még építési engedély, módosítani kell a támogatási szerződést (az eredeti pályázatban egy másik telek szerepelt helyszínként). Ez után készülhetnek el a kiviteli tervek és zajlik le a közbeszerzési eljárás, majd megkötik a kivitelezési szerződést. A folyamat meglehetősen bonyolultnak tűnik, de egy költségvetési támogatású, pályázatos beruházás esetében, amelyet egy önkormányzat folytat le, ezeket a munkafolyamatokat a vonatkozó szabályok figyelemben tartásával el kell végezni.

A beruházás végösszege közel 627,5 millió forint.

A beruházásra szükség van, ugyanis a városban egyre több férőhely kell a bölcsődés korú gyermekek számára. Olyannyira így van ez, hogy az itt élő szülők jelenleg gyermekenként 40 ezer forintos támogatást kérhetnek havonta, a pénzt a magánbölcsődei ellátáshoz lehet igénybe venni. Erről itt írtunk korábban. Ez a helyzet oldódhat meg az új beruházásnak köszönhetően.

(dho)