Dunaharasztin is kérhető a 40 ezer forintos állami, bölcsődetámogatás

//Tóth Gábor
bolcsidei-tamogatas_freepik_20200827

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Még tavaly nyáron indult egy pályázat, amelyben a kisgyermeket nevelő szülőket igyekeznek támogatni a munkaerőpiacra való visszatérésben. Ha ugyanis nem jut hely az önkormányzati bölcsiben a picinek, akkor kérhető havi 40 ezer forintos támogatás a magánbölcsőde igénybevételéhez.

Hogy melyik településen lehet ezt igénybe venni, az attól függ, hogy a család lakóhelyén van-e elég bölcsődei férőhely – emlékeztet a pénzcentrum.hu.

A támogatás kérelmezéséhez jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, írja a lap. Ám vannak olyan kistelepülések, ahol e nélkül is jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben.

Ilyen például Dunaharaszti is. A közeljövő tervei között szerepel a bölcsőde építés, de amíg ez meg nem valósul, addig az itt élők jogosultak lesznek a támogatásra.

A teljes pályázati kiírást itt találja meg. A Magyar Államkincstár tájékoztató anyagában ott az összes részlet, és  benne külön felsorolják azokat a településeket, ahol nem kell külön igazolás. Így az itt élő kisgyermekeseknek csak meg kell igényelniük ezt a támogatást.

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A 40 ezer forintos havi támogatási összeg nem fix, hanem egy keret. Azaz, ha a kiválasztott magán bölcsőde díja ez alatt van, akkor az a térítési díj lesz a kiutalt összeg, ha viszont több mint 40 ezer forint, akkor ennél az értékhatárnál nem jár magasabb összeg. Viszont a segítséget a vonatkozó szabályok alapján minden hónapban meg kell igényelni, alapja pedig a bölcsődei számla.

A pályázat kizárólag elektronikus úton nyújtható be, tehát a kérelmezőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus regisztrációval és bankszámlával is.

Legfontosabb tudnivalók:

  • a támogatás mindig az adott hónapban igénybevett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető,
  • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá,
  • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet.
(pénzcentrum.hu)