Egyszerűbb lett a kiskorúak személyigazolványának kiváltása

//Tóth Gábor
apagyerek_freepik_kocamir_240112

Képünk illusztráció. forrás: freepik / kocamir

Január elsejétől elegendő az egyik szülő jelenléte a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához. Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni az ország bármelyik kormányablakában, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata.

2024. január 1-től változtak a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól szóló kormányrendelet cselekvőképtelen kiskorú (14 év alatti) személyazonosító igazolványának kiadására vonatkozó szabályai, olvasható a kormányhivatalok tájékoztató oldalán.

Korábban mindkét szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges (kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt).

2024. január 1-től a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte és nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára vagy a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni.

Az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell.

(Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium)