A nagy hideg miatt életbe lépett a „vörös kód”!

//Berényi Attila
hajlektalanfagy_freepik_zinkeych_240109

Képünk illusztráció. forrás: freepik / zinkeych

A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától léptették életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, akit az MTI idéz.

Fülöp Attila közölte: az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

Az államtitkár kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény – fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül – köteles befogadni a bajba jutott embereket.

Kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken – tette hozzá.

Figyeljen a környezetében élőkre is, hiszen fagyhalál akár azt is érhet, aki fűtetlen otthonában van. Ha azt látja, hogy szomszédjában nincs mozgás, a kéményből nem száll fel füst, akkor nézzen rá az ott élőre. Ha idős, rászoruló ember él a környezetében, keresse fel.

(MTI, dho)