Vezetői engedély nélkül okozott halálos balesetet

//Tóth Gábor
Kép a baleset helyszínéről. fotó: Pest Vármegyei Főügyészség
Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki jogosítvány nélkül, vezetéstől való eltiltás mellett okozott halálos balesetet az M0-áson, Szigetszentmiklósnál, és el is menekült a helyszínről.

A férfi nem rendelkezett járművezetői engedéllyel, illetve egy korábbi büntetőeljárás miatt el is tiltották a vezetéstől, így azt nem is szerezhetett. Ennek ellenére több alkalommal is lebukott, hogy engedély nélkül vezetett gépkocsit, derül ki a Pest Vármegyei Főügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

2023. február 10-én a vádlott az M0 autóút Szigetszentmiklóshoz tartozó részén, az M5 autópálya irányába ismét autót vezetett. Ekkor a járműben két utas is tartózkodott. Az elkövető nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladó gépkocsi mögött, így amikor az elöl haladó jármű lassítani kezdett a vádlott vészfékezésre kényszerült. Ezzel egyidejűleg a kormányt jobbra rántotta, és annak köszönhetően a jármű nekicsapódott egy forgalmi okból álló pótkocsis teherautónak.

Az ütközés következtében a vádlotti jármű mindkét utasa megsérült, egyikük olyan súlyosan, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az elkövető a balesetet követően kimászott az autóból és gyalogosan elmenekült anélkül, hogy megpróbált volna segíteni a sérült személyeknek.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az autó vezetőjével szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, 2 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége és 3 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt emelt vádat.

(PVÜ)