Már kevesebb járművel közlekedik a HÉV

//Tóth Gábor
hev_h6_valtozas_rovidebb_freepik_20201207

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

A HÉV járműállománya elöregedett, olyan sok szerelvény vár javításra, hogy már nem tartható az eredeti menetrend. Hétfő (2024.01.08.) óta kevesebb szerelvénnyel közlekedik a szentendrei és a ráckevei HÉV.

Még tavaly december közepén közölte a MÁV-HÉV Zrt., hogy kevesebb járművet tud forgalomba állítani, így módosítanak a H5 és a H6-os HÉV munkanapokon érvényes menetrendjén. Ezt ide kattintva érheti el.

Kevés a jármű, ritkábban közlekedik majd a HÉV

A MÁV-HÉV Zrt. múlt év december elején arról tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központot, mint a főváros közlekedésszervező cégét, hogy 2024 januárjától a jelenlegi napi 78 jármű helyett 74 HÉV áll forgalomba, emlékeztet a vg.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi felületén jelentette be a járatszám csökkentést. Emlékeztetett, hogy az állam 2016-ban vette át a HÉV üzemeltetését a fővárostól, és

„Az államosítás óta a főváros komoly összegeket fizetett a kormánynak a HÉV-ek városon belüli üzemeltetéséért. Ráadásul évről évre egyre többet.”

Korábban kiderült az is, hogy lesz pénz a HÉV vonalak felújítására. A munkálatok finanszírozásáról megállapodott a kormány az Európai Unióval.

HÉV felújítás: lesz pénz a munkára, csak kevesebb

A fejlesztés keretösszege 515 millió euró, amely 182,4 millió euróval kevesebb az eredetileg tervezettnél. A különbözetet Budapest költheti el villamos- és trolibusz beszerzésre.

Információink szerint a Dunaharaszti helyi tömegközlekedését kiszolgáló Ventona-Trans Kft. a változó HÉV menetrendhez igazítja buszainak közlekedését.

(vg.hu, dho)