November 15.: a magyar szórvány napja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / hobbitart
Az Országgyűlés nyilvánította november 15-t, azaz Bethlen Gábor születésének és halálának évfordulóját 2015-ben magyar szórvány napjává.

A nap célja az, hogy felhívják a figyelmet azokra a magyar közösségekre, amelyek a tömbmagyarságon kívül élve is hűséggel, szeretettel őrzik nemzeti hovatartozásukat, gazdagítják a magyarság jelenét – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közösségi oldalán.

Ezen a napon számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet azokra a közösségekre, amelyek létszámbeli kisebbségbe kerülve mindennap küzdenek megmaradásukért, anyanyelvükért, kultúrájukért.

„A magyar szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik. Közel 1 millió magyar él ma szórványban, vagyis összefüggő szállásterülettel nem bíró kisebbségben. Nagyon fontos, hogy a szórványban élők kapcsolatban maradjanak a tömbben élő magyarsággal.”

– hívta fel a figyelmet Pánczél Károly, térségünk parlamenti képviselője, aki egyben Parlament Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is.

(Potápi Árpád János / facebook, Pánczél Károly / facebook, Bethlen Gébor Nemzeti Alapkezelő Zrt.)