Kút engedélyezés: várjon még vele!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / pvproductions
A jelenleg érvényes jogszabályok szerint ez év végéig van idő arra, hogy a most még engedély nélküli kutakat, büntetés nélkül legalizálják. Aki ezt megteszi, az mentesül a vízgazdálkodási bírság alól. Úgy tudjuk, most azon dolgoznak, hogy még egyszerűbb legyen az adminisztráció és tényleg ne kerüljön semmibe a folyamat.

A kútengedélyeztetési eljárásról lapunk is több esetben beszámolt már. A legutóbb az önkormányzatok által közreadott eljárásrendről adtunk hírt. Ez a belterületi, kerti kutakra vonatkozik, azaz nem a mezőgazdasági művelésben használtakra.

Év végéig lehet engedélyezni a kerti kutakat

Az ásott kút esetében csak egy kérelmet kell kitöltenie a jelen állás szerint a tulajdonosnak, és ezt kell benyújtani a területileg illetékes jegyzőnek. Fúrt kút esetében azonban macerásabb a dolog, hiszen maga az engedélyeztetés ingyenes, de ahhoz szakdokumentációt kell beszerezni. Ez pedig nem olcsó, akár 50-200 ezer forint közötti összegbe is kerülhet.

A napokban Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy a

„A belterületen, engedély nélküli FÚRT KUTAK bejelentési kötelezettsége kapcsán egyelőre nincs semmi teendője a tulajdonosoknak!”

Bár korábban az Országgyűlés próbált már egyszerűsíteni a jogszabályokon, de azt a rendelkezést az Alkotmánybíróság visszadobta. Így most újraindult a folyamat, és nekilátnak az egyszerűsítésnek.

A jogszabályt úgy akarják módosítani, hogy megfeleljen az Alaptörvénynek, valamint a környezet és víz védelmének.

Pánczél Károly, térségünk parlamenti képviselője szerkesztőségünknek megerősítette, hogy valóban elindult ez a munka. A cél az, hogy úgy változzon meg a jogszabály, hogy az senkire, semmilyen formában se terheljen plusz költséget. Azaz azt igyekeznek elérni, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a regisztrációs folyamat. Fontos, hogy ez a fajta könnyítés a belterületi, 50 méternél nem mélyebbre fúrt kutakra vonatkozik majd.

Közben Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán tett közzé egy videót, amelyben bejelentette, hogy visszaszorítják az adminisztratív költségeket, lehetővé téve a költségmentes, egyszerű bejelentést.