Magyarország Tortája 2023 – haraszti zsűritag és szigetszentmiklósi döntős

//Tóth Gábor
Spicces füge respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós. kép: cukrászat.net
Ebben az évben is meghirdette a Magyar Cukrász Ipartestület a „Magyarország Tortája” versenyt. A megmérettetése 35 tortacsodával neveztek a cukrászok, a döntőben 6 maradt.

Az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett különleges versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak, áll a szervezet sajtóközleményében.

A mostani kiírás különlegessége az volt, hogy a Hungarikumokból összeállított alapanyagokból minimum egyet fel kellett használni. Ezek az alábbiak voltak:

  • újfehértói fürtös meggy,
  • kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
  • tokaji aszú,
  • magyar akácméz,
  • gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).

Sok versenyző több ilyen különleges alapanyagot is használ. A nevezettek közül a döntőbe 6 torta költemény jutott, köztük egy szigetszentmiklósi:

  • BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
  • MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
  • SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A cukrász szakma hazai nagyágyúiból álló zsűriben pedig helyet kapott Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa is. A zsűri tagjai:

  • Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest),
  • Fehér Judit (Created by Judit, Győr),
  • Gerő Eszter (Sütizz, Budapest),
  • Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös),
  • Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy),
  • Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti),
  • Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely).

A döntő, amelynek során a Magyarország Cukormentes Tortája verseny legjobbjai is szerepelnek, júniusban lesz.

(cukraszat.net)