Az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett különleges versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak, áll a szervezet sajtóközleményében.
A mostani kiírás különlegessége az volt, hogy a Hungarikumokból összeállított alapanyagokból minimum egyet fel kellett használni. Ezek az alábbiak voltak:
- újfehértói fürtös meggy,
- kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
- tokaji aszú,
- magyar akácméz,
- gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).
Sok versenyző több ilyen különleges alapanyagot is használ. A nevezettek közül a döntőbe 6 torta költemény jutott, köztük egy szigetszentmiklósi:
- BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
- CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
- MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom
- MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
- SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A cukrász szakma hazai nagyágyúiból álló zsűriben pedig helyet kapott Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa is. A zsűri tagjai:
- Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest),
- Fehér Judit (Created by Judit, Győr),
- Gerő Eszter (Sütizz, Budapest),
- Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös),
- Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy),
- Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti),
- Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely).
A döntő, amelynek során a Magyarország Cukormentes Tortája verseny legjobbjai is szerepelnek, júniusban lesz.