Év végéig lehet engedélyezni a kerti kutakat

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Jan Steiner
Engedélyezett a kút a kertjében? A jelenlegi jogszabályok értelmében a most még engedély nélküli kutak tulajdonosai, akik 2023 december végéig beszerzik a szükséges dokumentumokat mentesülnek a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól.

Több alkalommal kitolták annak a jogszabálynak a határidejét, amely a nem engedélyezett kerti kutak legalizálásáról szól. A most érvényes határnap 2023. december 31., és nem várható, hogy újabb haladékot kapnának az érintettek. Aki kicsúszik a határidőből azt megbírságolhatják.

A kútengedélyezésről lapunk is többször beszámolt, most pedig a dunaharaszti.hu oldalon ismét megjelent egy felhívás, amely a tudnivalókat tartalmazza. A lényeg, hogy aki még nem indította el az eljárást, annak azt mostanság ezt meg kell kezdenie, mert nem megy egyik napról a másikra.

Ásott vagy vert kút esetében elég a kérelmet kitöltenie a tulajdonosnak.

Ehhez mellékelni kell egy helyszínrajzot a telekről és a kút helyéről 1:100, vagy 1:200 méretarányban és kell egy fénykép a kútról.

Fúrt kút esetében macerásabb a menetrend, ugyanis ekkor egy erre a munkára engedéllyel rendelkező tervező közreműködésére is szükség lesz, akinek alá is kell írnia a dokumentumot. Ezek a szakemberek azonban hamarosan le fognak terhelődni, és az utolsó pillanatban nem tudnak majd segítséget nyújtani a telektulajdonosoknak.

Az ügyintézéshez szükséges űrlapot ide kattintva érheti el, a Műszaki iroda menüpontban a „Meglévő kutak fennmaradási engedélye iránti kérelem” elnevezésűt kell letölteni.

A kérelmek beadhatóak személyesen, postai úton, e-mailben a kuti.erika@dunaharaszti címen, vagy elektronikus úton, a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal hivatali kapujára beküldve.

Ha további információra lenne szüksége, akkor hívja a 24/504-466-os telefonszámot.

Fontos! A hiányosan vagy pontatlanul beadott kérelmek nem számítanak az engedélyezés megindításának!

(dunaharaszti.hu)