November 19. – Nemzetközi férfinap és WC világnap

//Berényi Attila
November 19 a férfiak és a WC világnapja is. fotó: freepik / pressfoto
Férfiak, urak, pasik, mandrók, csávók, hapsik, srácok, bácsik, fiúk… ma benneteket ünnepel a világ! Nomeg a WC-t.

Először 1999-ben ünnepelték meg a nemzetközi férfinapot, igaz akkor még csak Trininad és Tobagó területén, de az ENSZ támogatásával. Az UNESCO nevében Ingeborg Breines, a „Women and Culture of Peace” program vezetője nyilatkozta, hogy „ez egy kiváló ötlet, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.” – írja a Wikipédia.

Ma elsősorban a fiúk és férfiak egészségére, annak megőrzésére hívják fel a figyelmet és egyben hangsúlyozzák a nemek közötti egyenlőséget. Ezen a napon hívják fel a figyelmet a férfiak elleni diszkriminációra. De külön kiemelik a férfiak hozzájárulását a család, a házasság és a gyermekekkel való törődésben.

Picit fura, de ma van a WC világnapja is. Ezt a Toalett Világszervezet (igen, úgy tűnik ilyen is van) hívta életre. A higiénia fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Történészek szerint az „angol WC-t” tényleg egy angol találta fel. 1589-ben alkotta meg Sir John Harington, költő és polihisztor. 3 év múlva I. Erzsébet királynő is megtekintette, és annyira megtetszett neki, hogy a palotájába is szereltetett belőle. Persze igazi elterjedésére még várni kellett a 19. századig.

Egyes adatok szerint ma a világban 2,5 milliárd ember nem tud a mai kor elvárásainak megfelelő toalettet használni, mert nem jut hozzá.

(wikipédia, alon.hu)