Az egészségügyi dolgozók kaphatják meg első körben a koronavírus elleni új vakcinát

//Tóth Gábor
A napokban érkezett meg hazánkba a Pfizer új típusú, COVID elleni vakcinája. Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel az oltást.

A kormányzat hivatalos tájékoztató felületén közzé tett tájékoztatás szerint az oltás az omikron variáns ellen hatásos, de emlékeztető vakcinaként alkalmazható csak.

Az egyadagos injekciót a jövő héttől veheti fel a lakosság. Erre a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is lehetőség lesz.

Emellett a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

A koronavírus tájékoztató infovonal tájékoztatása szerint az emlékeztető vakcinát egyelőre csak azok vehetik fel, akik még nem kapták meg a negyedik oltásukat.

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.

(koronavirus.gov.hu)