Már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora

//Berényi Attila
parlagfu-szezon-vege_pixabay_20200929

Képünk illusztráció, forrás: pixabay

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak. Térségünkben is elindult a virágzás.

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság, hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tünetek erősségének mérséklése érdekében a szakemeberek azt javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A földtulajdonosok dolga védekezni a parlagfű ellen

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése az idei éven is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)