Nem egyszerű bediktálni a mérőóraállásokat!

//Tóth Gábor
villanykorte_freepik_lovelyday12_220801

Képünk illusztráció. forrás: freepik / lovelyday

Miután a kormány úgy döntött, hogy a rezsicsökkentett energiaárakat a háztartások csak az átlagfogyasztás szintjéig vehetik igénybe, a szolgáltatók most lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására. Persze ez nagyon nem zökkenőmentes.

Az új, rezsiszámlákra vonatkozó szabályok már életbe is léptek, hiszen azok 2022. augusztus 1. napjától hatályosak. Erre reagáltak az energiaszolgáltatók úgy, hogy lehetőséget biztosítanak 2022. július 26. és augusztus 5. között a mérőállások bediktálására. Ezzel a lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek nem most van a bediktálási időszaka és úgynevezett átalány alapján számolják el a fogyasztásukat. Minderre az MVM és az e-on közleményben hívta fel a figyelmet.

Most az átalányt fizetők is bediktálhatják a villany- és gázóra állást

Az MVM részletes ismertetőjét a változásokról az áram esetében itt, míg a földgáz esetében itt éri el.

Olvasóink tömegesen jelezték, hogy telefonon szinte teljesen elérhetetlenek a szolgáltatók. Volt olyan szolgáltató, szerkesztőségünk tapasztalata szerint, amely egyáltalán nem volt elérhető ebben a formában egész nap. Aki tehát bediktálná az óraállását, az jobban teszi, ha az online formát választja. Ha a környezetében van olyan idős ember, akinek ez gondot okoz, legyen a segítségére!

Az MVM NEXT oldalán a mérőállás regisztráció nélkül ide kattintva érhető el.

Személyes ügyintézés is van, de ott is kígyóznak a sorok.

A hvg.hu részletes cikkében felhívja a figyelmet: az, hogy kinek érdemes bediktálnia az óraállását az a fogyasztásától függ. A diktálás most nem kötelező.

Kinek ajánlott a diktálás:

  • Aki eddig is a meghatározott átlag alatt maradt, annál nincs jelentősége annak, hogy diktál-e, vagy sem.
  • Akinél egy éven belül ingadozik a felhasznált áram- és gázmennyiség, annak érdemes lehet, főleg, ha átalánydíjas.
  • Ha valaki eddig az átlag felett fogyasztott, annak érdemes lehet most diktálnia a pontosabb elszámolás miatt.
  • Ha valaki eddig az átlag fölé ment, azonban most csökkentené felhasználását, annak átalánydíjasként érdemes lehet lejelentenie a jelenlegi állást, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az eddigi magasabb fogyasztása is belelóg-e az átlagába.

A lényeg a lap szerint az, hogy aki diktál, annak az augusztus 1-je utáni fogyasztását külön tudja kezelni a korábbitól.

(dho, hvg)