Szeptembertől drágul a közétkeztetés Dunaharasztin

//Berényi Attila
a-b-menu-menza_freepik_wavebreakmedia_20201218

Képünk illusztráció, forrás: freepik / wavebreakmedia

Rendkívüli ülésen döntött Dunaharaszti képviselő-testülete a közétkeztetési díjak emeléséről. 40%-os drágulással kell számolni.

A jogszabályok szerint az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy év közben, egy alkalommal korrigálják a szolgáltatások önköltségét – így a közétkeztetését is – ha ezt a tárgyidőszak változásai indokolják. A képviselők elé került előterjesztés részletesen bemutatja, hogy az élelmiszerek (alapanyagok) árai mennyit emelkedtek ez év januárja és júniusa között, az eredetileg megállapítottakhoz képest. A Városi Bölcsőde esetében közel 64% százalékos térítési díjemelést indokolnának a változások, az iskoláknál pedig 41 százalékos az összesített alapanyag drágulás. Az új szabályozó 40%-os emelést ír elő.

Ha az Önkormányzat a közétkeztetés költségtérítésében nem vette volna figyelembe az eddig bekövetkezett árváltozásokat, akkor számításaik szerint egy év alatt 75 millió forintnyi többlet kiadással kellett volna számolni a városnak.

A korábbi kedvezmények továbbra is érvényben maradnak, így akik eddig valamilyen indokkal olcsóbban étkezhettek, most is százalékosan ugyanakkor kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatást. Az idősek és szociális étkezést igénybevevők a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény előírásainak megfelelően kiszámított térítési díjat kell megfizetniük.

Mindezek fényében 2022. szeptember 1-től az alábbi díjak lépnek életbe Dunaharaszti közétkeztetésében:

adatok forrása: Dunaharaszti Város képviselő-testületének előterjesztése, grafika: dho