Rezsicsökkentés: itt vannak a részletek a gáz és a villanyszámla kiszámításhoz

//Berényi Attila
radiator-leolvasas_freepik-noxos_20220720

képünk illusztráció, forrás: freepik / noxos

Napok óta azzal van elfoglalva az ország, hogy megpróbálja megsaccolni, mennyi lesz majd a gáz és a villanyszámlája augusztustól, azaz a rezsicsökkentés átalakításától. Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette a részleteket.

Még a múlt héten (2022.július.13.) jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy átalakítják a rezsicsökkentés rendszerét. E szerint a kedvezményes ár csak az átlagfogyasztás mértékéig jár mindenkinek, afölött azonban fizetni kell, méghozzá piaci árat.

Energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány – 7 pontos intézkedési terv

Németh Szilárd a témában összehívott csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg azon kell gondolkodni, hogy lesz-e energia Európában. Kijelentette, hogy már nem tartható fenn, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a földgázt, ám nem lehet rászabadítani a lakosságra a piaci árat sem. A portfolio tudósítása szerint a kormány döntései a következők:

  • meghatározott egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság,
  • bevezet a kormány egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint a piaci ár.

Az új árszabás szerint a villamosenergia esetében:

  • 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

 

A földgáz esetében:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne Németh szerint, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény is, amely 300 ezer nagycsaládost érint. Ebben a körben 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.
  • A társasházak esetében egy új kedvezményes kört hoztak létre: a rezsibiztos szerint a társasházaknál egy mérő van, ebben az esetben ha nyilatkozik a társasház, akkor albetétenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

A kormányrendelet a sajtótájékoztatóval párhuzamosan megjelent már a Magyar Közlönyben is. Az új szabályok 2022. augusztus elsejével lépnek hatályba.

(Portfolio, Magyar Közlöny)