Hőség: most jön a neheze!

//Tóth Gábor
A hétvégén néhol 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, és érdemi csapadék továbbra sem várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet MTI-hez jutattak el.

Pénteken sok napsütés várható. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, de az Északi-középhegységben, valamint Dunántúl északi részén előfordulhat zápor, zivatar. A minimumok 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb, míg a belvárosban, vízpartokon melegebb is lehet. A maximumok 32 és 40 fok között valószínűek.

Szombaton eleinte országszerte túlnyomóan derült, napos idő várható. Délutántól az északnyugati megyékben viszont lehetnek záporok, zivatarok. A szél megélénkül, megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban általában 16 és 22 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken 13-15 fokig is süllyedhet a levegő hőmérséklete, míg a városokban, vízpartokon, magasabban fekvő helyeken 23-25 fok is lehet. Délután általában 32 és 40 fok között alakulnak a csúcsértékek, de északnyugaton néhol csak 30-31 fok várható.

Vasárnap délen eleinte még lehetnek záporok, zivatarok, de napközben jellemzően napos idő várható.  A szél megélénkül, helyenként erős, zivatarban viharos lehet. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 21 fok között alakul, a vízpartokon, felhősebb tájakon lehet enyhébb az idő. Délután 31-37 fok várható – olvasható az előrejelzésben.

Az országos tisztifőorvos szerdától szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb, a harmadfokú hőségriasztást.

  • A nagy melegben érdemes komolyan venni az alábbi tanácsokat:
  • Fogyasszon a szokásosnál is több folyadékot, lehetőleg vizet.
  • A déli órákban semmiképp ne tartózkodjon napon.
  • Viseljen fehér sapkát, kalapot és fehér, hosszúujjú pamutinget, UV szűrős napszemüveggel.
  • A bőrtípusának megfelelő fényvédőt alkalmazzon, illetve napozás után ne menjen egyből be a vízbe, hanem hűtse le kissé magát előtte.
  • Ne hagyjon se gyereket, se háziállatot a parkoló autókban.

Az egész országban tűzgyűjtési tilalom van érvényben, amit most különösen vegyen komolyan!

(MTI, dho)