Energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány – 7 pontos intézkedési terv

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / vh studió
A kabinetvezetőkkel egyeztetett ma a miniszterelnök. A magyar kormány energiavészhelyzetet hirdet. Augusztustól már csak átlagos fogyasztásig lesz érvényes a rezsicsökkentett energiaár.

A megbeszélésen 7 pontból álló intézkedési tervet fogadtak el a politikusok, amely augusztusban lép életbe és az energiaveszélyhelyzetre reagál, hangsúlyozta a kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az intézkedéscsomag célja az, hogy felkészüljön az ország „az előttünk álló energiaválságra és megvédjük a lakossági rezsicsökkentést”. A következő intézkedéseket hozta a kabinet a gáz és energiaellátás biztosítása érdekében:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági. és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a hazai gáztárolók 44%-os töltöttségűek, ez az év egynegyedében lenne képes biztosítani az ország teljes gázellátását.
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyedüli kivétel a bértárolás.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitkitermelést. A szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben megnövelik.
  5. A Mátrai hőerőmű összes blokkját minél hamarabb újra kell indítani.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartása érdekében a kormány úgy döntött, hogy kezdeményezi a Paksi Atomerőmű üzemi idejének meghosszabbítását.
  7. A rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében létrehozták a rezsivédelmi alapot. Az új döntés értelmében a csökkentett gáz- és áramár csak az átlagos magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben. Aki az átlagnál többet fogyaszt, az már a piaci árat fogja fizetni. A rezsicsökkentett árat 2022. augusztus elsejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. A kormány által meghatározott átlagos villamosenergia fogyasztás 210 kW/hó, a földgáz esetében pedig 144 m3/hó. Ez éves értéket számolva 2523 kWH, földgáz esetében 1729 m3. A változtatás a háztartások háromnegyedét a miniszter szerint nem érinti.
(dho)