Már dupla árak vannak a benzinkutakon

//Tóth Gábor
benzinkut_freepik_aleksandarmalivuk_220527

fotó: freepik / aleksandarmalivuk

A benzinturizmus felszámolása érdekében úgy döntött a kormány, hogy a külföldi rendszámú autók nem tankolhatnak hazánkban kedvezményes áron. A töltőállomások érdekképviselete szerint nem megvalósítható az új rendszer.

A csütörtöki kormányinfón jelentették be, hogy mától (2022.05.27.) már csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a rögzített árú üzemanyaggal való tankolást a hazai benzinkutaknál. A külföldiek csak piaci áron juthatnak hozzá az üzemanyagokhoz.

 

https://dunaharasztionline.hu/hasznos/2022/05/26/kormanyinfo-kulonadokbol-toltik-fel-az-uj-alapokat/

 

Az erről szóló kormányrendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben. A részletszabályokból egyébként kiderült, hogy hatósági áron tankolhatnak továbbra is azok a külföldi rendszámú autók, amelyeket olyan országban jegyeztek be, ahol szintén van benzinárstop.

A holtankoljak.hu számításai szerint az érintett járművek az alábbi átlagos árakkal találkozhatnak:

  • 95-ös benzin: 661 Ft/liter
  • gázolaj: 679 Ft/liter.

Közben Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az index megkeresésére úgy kommentálta a péntektől hatályba lépett rendeletet, hogy az kivitelezhetetlen.

„Ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, ami nem megvalósítható. A határon túli magyaroktól is forgalmit kellene elkérnie a személyzetnek, amellett, hogy erre nincs jogosultságuk, nincs is személyzeti kapacitásunk az okmányok ellenőrzésére. Egyenként kellene ellenőrizni az autók rendszámát, ez több kilométeres sorokat okozhat. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a rendeletnek pár óra alatt kell eleget tennünk, de ez kivitelezhetetlen, mivel ehhez órákon belül informatikus szakemberekre, kútoperátorokra, kútszerelőkre lenne szükség. Egyelőre nem látjuk, hogyan tudjuk ezt végrehajtani.”

Az érdekvédelmi szervezet most egyeztetési lehetőséget kér a döntéshozóktól, hogy elmagyarázhassák nekik, miért nem megvalósítható szerintük az elképzelés, amelyet már jogszabály ír elő.

(holtankoljak.hu, Magyar Közlöny, index)