Életbe lépett a MÁV-START, a Volánbusz és a H8-as, H9-es HÉV vonalak új menetrendje

//Berényi Attila
mav-volan-hev-zonaberlet-freepik-dho_20201125

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

A szokásos éves menetrendváltás ismét számos fejlesztést és változást hoz a vonat és autóbusz-közlekedésben.

A MÁV-Csoport szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint a december 12-től érvényes, 2021/2022-es vasúti menetrend különlegessége, hogy nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem idén első alkalommal – a járási egyeztetéseken felül megtartott – nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok.

A tájékoztatóból kiderül, hogy minden budapesti elővárosi vasútvonalon jelentősen csökkentik, többségükön feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, így az eddig kimaradó személy- és gyorsított személyvonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak. A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő tavasszal tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd.

A vasúti menetrend részletes leírását ide kattintva találja meg.

A Volánbusz új menetrendje is sok vonalon hoz változást az autóbuszjáratok közlekedésében. Egyes térségekben – az átalakuló vasúti menetrendhez is igazodva – módosul a ráhordó autóbuszjáratok menetrendje vagy új vasúti csatlakozásokat hoztak létre. A Volánbusz új menetrendje, megyei bontásban itt térhető el. Térségünk járatainak változásai az alábbiak:

630, 631 Budapest – Alsónémedi – Bugyi, a 632 Budapest – Bugyi és a 661 Budapest – Áporka – Ráckeve – Makád
A vonalon közlekedő járatok a Soroksári út 158. elnevezésű megállóhely helyett mindkét irányban a BKK Timót utca / Soroksári út elnevezésű megállóhelyén állnak meg.

635 Budapest – Ócsa és 636 Budapest – Alsónémedi – Ócsa
A vonalon közlekedő járatok a Soroksári út 158. elnevezésű megállóhely helyett mindkét irányban a BKK Timót utca / Soroksári út elnevezésű megállóhelyén állnak meg.
A Budapest, Népligetből 14:45-kor Bugyira közlekedő járat zsúfoltságának csökkentése érdekében a 14:45-kor Ócsára közlekedő járat Alsónémedi érintésével, a 636-os autóbuszvonalon közlekedik.

652 Majosháza – Dunavarsány – Délegyháza – Áporka és a 664 Szigethalom – Délegyháza
A Dunavarsány, TSZ központ elnevezésű megállóhely új neve: Dunavarsány, Petőfi szabadidőpark.

655, 656 Budapest – Dunaharaszti – Taksony – Délegyháza
A vonalon közlekedő járatok a Soroksári út 158. elnevezésű megállóhely helyett mindkét irányban a BKK Timót utca / Soroksári út elnevezésű megállóhelyén állnak meg.

673, 674 Budapest – Szigetszentmiklós – Szigethalom – Tököl
A Tököl, Múzeum elnevezésű megállóhely új neve: Tököl, Református templom.

688, 690 Budapest – Halásztelek – Szigethalom
A tanítási napokon Szigethalom, Autóbusz-állomásról 5:25, 6:25, 8:25, 9:25, 10:25, 11:25-kor Halásztelekre induló járatok ezentúl nem közlekednek, de közel azonos időben az eljutás továbbra is biztosított.
A tanítási napokon Halásztelek, Ady Endre utcától 5:55, 6:55, 8:00, 9:00, 10:00, 11:00 és 12:00-kor Szigethalomra induló járatok ezentúl nem közlekednek, de közel azonos időben az eljutás továbbra is biztosított.
Új, 688 jelzésű járat közlekedik munkanapokon 5:55-kor Halásztelek, Somogyi Béla utcától Budapestre.
Vasárnaptól új menetrend lépett érvénybe a H8-as és a H9-es HÉV vonalán is a hatvani vasútvonal menetrendi változásaival összhangban. Az utazási szokásokhoz jobban igazodó, összehangolt vasúti, buszos és HÉV menetrendek vonzóbbá teszik a közösségi közlekedést, és növelik annak versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

(MÁVcsoport)