Itt van az őszirózsák ideje

//Farkas Klaudia
piaci-arak-dh-virag_dho_20201031

Krizantémok Dunaharaszti piacán. fotó: dho

Az ősz előrehaladtával, sokan gondolunk a rövidülő nappalokra, a hűvös, nyirkos időre. A langyos nyárutót már nem élvezhetjük, de cserébe gyönyörködhetünk a sejtelmes hajnali ködben, a rozsdaszínű falevelekben, az aranyló napsütésben és az ősz legszínesebb virágaiban a krizantémokban.

Hazánkban az egyik legismertebb őszirózsaféle a krizantém, más néven margitvirág (Chrysanthemum). A krizantém az őszirózsafélék családjába tartozik, 37 különböző fajt számlál, amelyek az ősz utolsó virágai.
Sokan a krizantém szó hallatára elsőre a fehér virágra, mint a temetők kötelező díszítő elemére asszociálnak, hiszen november közeledtével Halottak napjára a koszorúk és gyertyák mellett ezek a virágok is megjelennek hozzátartozóink, szeretteink nyughelyénél.

Kosztolányiné Orsi a dunaharaszti Flora Market tulajdonosa, bátran ajánlja a krizantémot, akár a kertbe kiültetve, kaspós változatát a teraszokra, bejárati ajtók mellé. Vágott változata vázába helyezve pedig a belső terek gyönyörű kiegészítőjévé válhat. Rengeteg színben elérhető: legyen az pasztell, harsányabb, vagy egy őszi meleg szín, így bárki megtalálhatja köztük a saját személyes kedvencét.

Orsi szerint a kezdő növény gondozóknak is jó választás a krizantém, amennyiben a kertbe szeretnék kiültetni. Gondozása csupán néhány apróságot igényel. Válasszon nekik félárnyékos helyet, kiültetéskor kedvező virágföldet vagy szerves trágyát kell a talajba tenni. A krizantém sok vizet igényel, ügyeljen tehát, hogy mindig nedves legyen a földje. Cserepes formában érdemes hűvös helyen átteleltetni.

Tipp: Herbáriákban kapható gyógyhatású krizantémvirág tea, mely segíthet a migrénben szenvedőknek, gyulladáscsökkentő hatása miatt a kamillához hasonlóan külsőleg szemgyulladás kezelésére is lehet használni. A tea gyógyhatása mellett csodás látványt nyújt.

(dho)