Életbe léptek a járvány elleni új szigorítások

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
November 1-től, azaz mától ismét bizonyos korlátozó szabályok léptek életbe, amelyek kihatnak a mindennapi életre. Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

Közösségi közlekedés: a kormány döntése értelmében már minden tömegközlekedési eszközön KÖTELEZŐ az orrot és szájat egyszerre takaró maszk viselése. Ez érvényes a vonatokra, a Volánbusz járműveire, a BKK összes járatára, a megállókban és a pályaudvarokon is. Felmentést csak a 6 év alattiak valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyek kapnak (ezt hivatalos dokumentummal kell igazolni). Aki nem tesz ennek eleget a 8 ezer forintos bírságra számíthat. A rendelkezés természetesen kiterjed a Dunaharaszti tömegközlekedését biztosító Ventona Trans Kft. járműveire is.

Kórházak: Visszavonásig az összes kórház fekvőbeteg osztályán látogatási tilalom lépett életbe. A Semmelweis Egyetem külön közleményben hívta fel erre a figyelmet. Egyben jelezték, hogy a klinikán fekvő betegekről közvetlen hozzátartozóik munkanapokon 12 és 16 óra között telefonon érdeklődhetnek. Azt kérik, hogy betegenként egy nap, csak egy hozzátartozó telefonáljon. A súlyos vagy végstádiumos betegek esetében az intézmények vezetői kivételes látogatást engedélyezhetnek. Ezt megfelelő védőfelszerelésben tehetik meg a rokonok.

Az állami szociális intézményekben a vezető dönthet a látogatási tilalomról.

Mozi, színház: Budapest főpolgármesterének rendelkezése szerint kötelező a maszkviselés a fővárosi fenntartású színházakban, mozikban, könyvtárakban is.

Oltás: Már életbe lépett az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltatók előírhassák a dolgozóknak a kötelező oltást. Az állami fenntartású intézményeknél, munkahelyeken kötelező a vakcina felvétele. Az önkormányzati dolgozók esetében a polgármesterek rendelkezhetnek erről. Értesüléseink szerint Dunaharasztin még mérlegelik a lehetőséget, döntés kedden várható.

Azokon a helyeken, ahol kötelező az oltás, és a dolgozó ennek ellenére sem veszi azt fel, fizetetlen szabadságra küldik. Munkaviszonya egy év után megszűnik.

Vallás: A súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel Marton Zsolt a váci egyházmegye megyéspüspöke 2021. november 1. napjától elrendelte a szentmiséken és a többi templomi szertartás alkalmával a kötelező maszkviselést. Áldoztatni misében és misén kívül is csak kézbe szabad. A kézfogás a béke jelének átadási módjaként semmilyen formában nem megengedett. Ezek a rendelkezések érvényesek a Dunaharaszti templomokban is.

Oktatás: egyre több tanintézményben írják elő a diákoknak a maszkviselést, leginkább a közösségi terekben.

A hétfői (2021.11.01.) hivatalos, hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt két napban 11 211 az új fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt 152 beteg, a halálos áldozatok száma 30 881 főre emelkedett. 2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzat továbbra is hangsúlyozza az oltás fontosságát, és a már kétszer oltottak esetében is a harmadik vakcina felvételét javasolja!

(koronavírus.gov.hu, dho)