„Lesz haszon őszire?” – árrobbanás a belföldi turizmusban

//Berényi Attila
nyar-molo_freepik_Juljawka_20210516

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Juljawka

Akár 15-20 százalékot is elérheti a nyári főszezonban a belföldi turizmus drágulása. Egyelőre úgy tűnik, hogy főként a Balaton melletti szálláshelyek árai ugranak nagyot. A vendégek fejében nyilván a számlán szereplő magas végösszeg miatt ott csenghet a Zimmer Feri című film ikonikus mondata: „Lesz haszon őszire?!

Feljebb kúsztak az élelmiszerárak, a karbantartási szolgáltatásokat csak drágábban végzik el a szakemberek, és az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba, mindezt természetesen a végén a vendégek fizetik meg, írja elemzésében a portfolio.hu. Persze a COVID járvány miatti kiesést is megpróbálják valahogyan pótolni a szállásadók.

Egy április 25-én életbe lépett új kormányrendelet egyelőre segíti a hazai szállodákat. A Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya mindhárom zsebéről ugyanis bármelyik szolgáltatást ki lehet fizetni ez év végéig, ami megtámaszthatja a hazai keresletet.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint komoly versenytársai lehetnek a belföldi szolgáltatóknak a görög, a horvát és a szlovén nyaralások, bár azt Baldauf Csaba megjegyezte, hogy a horvát tengerparttól 1 kilométerre lévő, nem túl komfortos szálláshely árait hozza egy hazai négy csillagos szálloda árazása.

A Szállás.hu a Portfolio megkeresésére azt közölte, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján nagyjából átlagosan 7 százalékos áremelkedést látnak. Ez persze régiónként, településenként, szállástípusonként, de szálláshelyenként is eltérő lehet. Mindezeken fölül árfelhajtó hatása lesz a feltehetően robbanásszerűén megjelenő keresletnek is.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha nyaralni menne, akkor azt jó előre tervezze meg, foglalja le a kinézett szálláshelyet. Ugyanis most nem érdemes sokáig várni, mert az árak azok csak felfelé mozdulnak, a „last minute” akciókat pedig el lehet felejteni.

(portfolio.hu)