Május első napja van!

//Berényi Attila
Kép: freepik
Mindannyiunknak a munka ünnepe ugrik be elsőként, ha a május 1-je szóba kerül. Pedig a munkásmozgalmi tartalmon túl a népszokásokban is fontos ünnep volt mindig ez a nap.

A májusi-pünkösdi ünnepkör része ez a nap, hazánkban és a kontinensen is egyfajta tavaszünnep. A Magyar Néprajzi Lexikon kiemeli, hogy még a pártállami felvonulások egyes elemei is egészen ősi szokásokhoz nyúltak vissza. A tarka színek, csokorba kötött virágok, a májusfák, utcabálok mind-mind messzi gyökerűek.

A májusfa önmagában is a természet újjászületésének szimbóluma, Európa szerte ismert. A székelyek egyébként Jakab-fának nevezik, utalva Jakab apostol vértanúságára.

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. Sok helyütt csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett, írja a lexikon.

(Magyar Néprajzi Lexikon)