Új típusú jegy- és bérletautomatákat tesztel a MÁV

//Berényi Attila
jegy.berlet.automatak.Nyugati.MAVcsoport.210429

Új jegy- és bérletautomaták a Nyugati pályaudvaron. fotó: MÁV csoport

A MÁV-Start újfajta jegy- és bérletautomatákat próbál ki, 60 napon keresztül. A 13 szerkezetet a Nyugati pályaudvaron, a Márvány- és Üvegcsarnokban, valamint a Keleti pályaudvaron, a 11-13. vágányok környezetében helyezték el.

Ezek az automaták a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, magas szintű biztonságrendszerrel (kamera, riasztó, pénzfestés) rendelkeznek. Ha jól szerepelnek ezek a gépek, akkor nagy számban szereznek be belőlük. Kiemelten fontos, hogy az elővárosból leszerelt, régebbi eszközök, a szoftverfrissítés és karbantartás után, új helyszíneken, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokon és megyeszékhelyeken, valamint a balatoni vonalakon szolgálják tovább az utasok kényelmét. Az új automaták beszerzésének összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-START.

Az utasok visszajelzéseit a jegyértékesítési folyamat végén felugró QR kóddal elérhető online felhasználói elégedettséget mérő kérdőívvel vizsgálja a vasúttársaság. Az éles próbaüzemet követően, a gyártóval közösen kiértékelik a szakemberek a megszerzett tapasztalatokat. Ezután, várhatóan 2021. nyár végén kezdődhet meg a további 362 új típusú automata telepítése, amelynek keretében heti átlag 15 darabbal bővül a MÁV-START meglévő automata állománya 2022 februárjáig.

Az új készülékek megjelennek majd a Dunaharasztit is érintő kunszentmiklós-tassi (150-es) vasútvonalon is. Egy részük kizárólag bankkártyás, míg a többi vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas lesz.

(MÁVcsoport)