A virágárusok hétfőn is nyitva lehetnek – miniszterelnöki rádió interjú

//Berényi Attila
operativ-torzs-ules_orban-viktor-facebook_20210305

Az Operatív Törzs ülése 2021.03.05.-én. forrás: Orbán Viktor / facebook

Még a csütörtöki kormányinfón (2021.03.04.) jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a friss korlátozásokat. Már akkor elmondták, hogy a részletszabályok a másnapi Magyar Közlönyben jelennek meg.

Az Operatív Törzs és szakértők javaslatára döntött úgy a kormány, hogy újabb szigorításokat vezetnek be. Erről itt írtunk részletesen.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádió interjújában a részletekről szólva elmondta, a kabinetnek nem volt más választása, mint a szigorítás mellett dönteni. A cél, hogy húsvétkor ismét nyitni lehessen az országot. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a középiskolákban marad a digitális oktatás, erre térnek át az általános iskolák is. Az óvodák is bezárnak egy hónapra (2021. április 7-ig.) A bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, de ha kell ezeket is bezárhatják.

A boltok zárása kapcsán a kormányfő kiemelte, hogy 2021.március 8-án a virágboltok még nyitva maradhatnak, így a nőnapra rendelt virágkészletet ki tudják árusítani. Az élelmiszert árusító boltokon, a patikákon, drogériákon, benzinkutakon, dohányboltokon kívül minden boltnak be kell zárniuk két hétre, 2021. március 8 és 22 között.

Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás szünetel, leszámítva például a bankokat és a magánegészségügyet.

A miniszterelnök megerősítette a bértámogatások kiterjesztését.

Az utazások terén fenntartják a határátlépési szabályokat. Orbán Viktor azt kérte, hogy a távoli országokba tervezett luxus utakat halasszák el, mert a koronavírus mutáns változatait szedhetik össze és hurcolhatják be hazánkba.

A miniszterelnök elmondta, hogy a hétvégi tömeges oltásokra való behívásnál sok volt a hibás adat. Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, és július elejére 8 millió beoltott lehet. A szervezés adat alapú, és javítják az eltérő információkat. Ha valaki az értesítettek közül problémát észlel, egy külön telefonszámon érdeklődhet. Ezt az Országos Tisztifőorvos jelenti majd be.

A miniszterelnök által ismertetett mai fertőzöttségi adatok szerint (2021.03.05.) 6389 új fertőzött van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is. A kormányfő szerint a magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

(dho, Kossuth Rádió)