Nemzeti ünnep van!

//Berényi Attila
Szent István király lovasszobra - Budapest, Szentháromság tér, fotó: freepik / faabi
Augusztus 20-a, Magyarország nemzeti ünnepe, hivatalos állami ünnep.

A magyar történelemben az államalapító király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától szerepet játszik Szent István emlékezete, amit koronként eltérően értelmeztek és ünnepeltek, emlékeztet a wikipédia. Az Árpád-korban az uralkodó dinasztia legitimációját szolgálta az István-kultusz, melyet a később hozzákapcsolódó Szűz Mária-tisztelet egyházi jellegűvé változtatott. 1686-ban XI. Ince pápa Buda visszafoglalása alkalmából elrendelte, hogy a katolikus világ évente emlékezzen meg Szent Istvánról. 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé minősítette Szent István napját, és Budára hozatta a Szent Jobbot, ezzel fejezve ki, hogy a Habsburgok legitim magyar uralkodók.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni Bach-korszakban nem engedélyezték a független magyar államot jelképező első király ünneplését, de 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá tette augusztus 20-át. A két világháború között újra a nemzeti érzelmek kerültek előtérbe, így az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés törvénybe iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet. A kommunista hatalom ezt nem törölte el, hanem 1950-től a népköztársaság, illetve az alkotmány ünnepének nevezte. A rendszerváltás után, 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította.

Az idei ünnep az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt rendhagyó. Elmaradnak a nagy tömegrendezvények, és nem lesz tűzijáték sem. Dunaharaszti vezetése is törölte az ilyenkor szokásos eseményeket.

A katolikus szertartásokat és az ehhez kapcsolódó kenyérszentelést azonban megtartják. Városunkban is lesznek ünnepi misék, az alábbi rend szerint:

Dunaharaszti Főtemplom:

  • 07:00
  • 10:30 (kenyérszenteléssel) A mise az interneten élőben, később pedig felvételről is megtekinthető ide kattintva. Az eseményt a KisDunaTV munkatársai közvetítik.

Szent Imre ligeti templom:

  • 08.00 (kenyérszenteléssel)
(wikipédia, dho)