Kéretlen képek óvodásokról, pénzért

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Több településen lett botrány abból, hogy szülők váratlanul azzal szembesültek: ovis gyermekük fotója ott díszeleg egy-egy kulcstartón, test magasságmérőn, és ők megvehetik a szettet. Ha nem fizetnek, megy az egész cucc a megsemmisítőbe. Pedig az óvodában zajlott fotózásról előzetesen nem is tudtak. Úgy hírlik, hogy Dunaharasztin is történt hasonló eset, de állítólag megfordultak például Algyőn, Szécsényben Jászapátin vagy Veresegyházán is.

Gondoljon bele: egy Ön számára ismeretlen személy fotókat készít a gyermekéről, engedély nélkül, amiért később még le is próbálják húzni pár ezer forinttal. Lényegében ez történik, amikor egy szokatlan üzleti gyakorlatot folytató, homályos hátterű cég óvodáknak kínál a csillagászathoz kapcsolódó vetítős programot. A történetről alapos részletességgel számol be a fotojog.hu portál, tényfeltáró írásában, de foglalkozott az üggyel például a promenad.hu oldal is.

A történet egyszerű: az ovikat megkeresi levélben egy cég, majd rámenős telefonhívásokkal ostromolják az intézményt. Ajánlatuk szerint egy a csillagokról szóló 3D-s vetítést szerveznek, külön sátorban. Ez akkor ingyenes a gyerekeknek, ha vállalják, hogy utána fotókat készítenek róluk, azaz nekik kell ott dönteniük. A képeket aztán kulcstartókra, képeslapokra vagy például magasságmérőkre teszik, és így kerülnek a meglepett szülők elé, akik nem is tudtak a fotózásról. Utóbbiak meg választhatnak, vagy fizetnek (egy 7 db csomagért kb. 5200 Ft-ot), vagy az egészet megsemmisítik.

Könnyű legyinteni: nagy ügy! Ám komoly dologról van szó.

Az ember arca, képmása személyes adat – hívja fel a figyelmet a fotojog.hu. Így a sokat emlegetett GDPR, azaz általános adatvédelmi rendelet hatálya alá tartozik. Ráadásul a gyermekek esetében különös szigort ír elő a rendelkezés. A kicsik fényképezésére a szülő vagy a gyám adhat engedélyt, senki más.

Az óvodák, iskolák a tanév elején általában kérnek egy általános hozzájárulást a szülőktől fotózásra. Ám ez alapvetően csak az intézménynek szól, azaz olyan képek készülhetnek, amelyek az ovi/suli belső életéről szólnak, és a szülők és a pedagógusok (nomeg persze a gyerekek) kivételével nem láthatja azokat más.

A fent említett fotózás azonban egészen más kategória, mert ott egy külsős cég, egy külsős fotóssal készítetti a képeket, elviszik az oviból azokat, egy grafikus dolgozik velük, és egy nyomda elhelyezi a különböző tárgyakon.

A sok szülő felháborodását kiváltó fotózások után próbálták elérni az említett céget, ám falakba ütköztek. A társaság székhelye Szlovákiában van, lengyel tulajdonossal és ügyvezetővel, honlapjukon nincs adatkezelési tájékoztató, és az emailekre nem válaszolnak.

A történetünk főszereplőjeként megjelenő vállalkozás, egy másik cégre hasonlít, amely a csillagászatról szóló, tudományos alapossággal felépített előadásokat tart kicsiknek, és semmi közük az említett vállalkozáshoz. Így az ő jóhírük is csorbul.

Úgy tudjuk, volt olyan szülő, aki igyekezett utána járni a történteknek, le akarta tiltatni gyermeke fotóit, és ebben az óvoda is segítségükre volt, de a céget már nem érték el. Fordulhatnának az illetékes adatvédelmi hatósághoz is, de akkor az általuk egyébként kedvelt óvoda is sérülne, így inkább letettek az ügyről.

A legfontosabb, hogy minden fotózás előtt tájékoztatást kell kapnia a szülőnek az eseményről, és erre az engedélyét is ki kell kérni. Ennek pontosan meghatározott tartalmi követelményei vannak, melyet a mumusként már említett GDPR szab meg. Az intézményeknek pedig minden esetben a legkörültekintőbben kell eljárniuk az ilyen események előtt, úgy, hogy „imposztorok” még véletlenül se kerülhessenek a gyerekek közelébe.

 

(fotojog.hu, promenad.hu, dho)