Az agglomerációból ingázók véleményét kérik ki

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / williamperugini
A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) irányításával készül a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, ehhez van szükség az emberek véleményére.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója közösségi oldalán jelentette be a napokban, hogy felmérést indítanak. Ennek elkészítésére a HÉTFA Kutatóintézetet kérték fel.

A vizsgálat célja az ingázók közlekedési szokásainak feltérképezése, az utazási módok (vonat, busz, autó stb.) közötti váltási hajlandóság felmérése, valamint a vasúthasználattal kapcsolatos előnyök és hátrányok azonosítása. A helyszíni, a hévek és vonatok fedélzetén osztott kérdőívek mellett online kérdőív kitöltésére is van lehetőség 2020. augusztus 23-áig.

A felmérés itt érhető el.

Vitézy közlése szerint mindenki véleménye számít, függetlenül attól, hogy ma autóval, busszal és/vagy vonattal, esetleg más módon ingázik, annak érdekében, hogy ezek az adatok és információk is segítsenek a következő évtizedek vasúti fejlesztéseinek alakításában.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát a Miniszterelnökséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a MÁV csoporttal együttműködésben készítik el, áll a BFK vezetőjének közleményében.

A stratégia kulcsfontosságú célkitűzése, hogy az agglomerációs települések és a budapesti külső kerületek lakói sűrűbb, magasabb színvonalú és gyorsabb vasúti szolgáltatást kapjanak.

Vitézy Dávid értékelése szerint szinte minden téren fejlesztésre szorul a vasút a fővárosban és környékén, az utazóknak pedig napi szintű problémákkal kell szembenéznie. Ezt szeretné orvosolni a stratégia és a hozzá kapcsolódó beruházási program, melyhez Ön is hozzászólhat.

 

(Vitézy Dávid / facebook)