Csütörtökön lesz az ismételt szúnyoggyérítés Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Megint ritkítják a vérszívók hadát térségünkben is. Általában kéthetente végzik el a műveletet városunkban is a szakemberek.

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen.

Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a védekezés, áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelent tájékoztatóban.

Csütörtökön (2020.07.30.) Dunaharasztin 100 hektáron végeznek földi kémiai gyérítést. A munkának naplemente után kezdenek neki. Rossz idő esetén a következő két nap valamelyikén végzik el a beavatkozást.

Információink szerint az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Azt ajánlják a szakemberek, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtse össze vagy takarja le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad!

Ön is csökkentheti a szúnyogok számát a közvetlen környezetében. Az esőzések után ugyanis jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéshez megfelelő kisvíz jellegű tenyészőhelyek, pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, ezeket szervezett módszerrel nem lehet kezelni. Ezekből a várható meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes időben felszámolni a lakókörnyezetünkben megtalálható tenyészőhelyeket.

 

(OKF)