A szerényebb mentális képességen is múlhat, hogy valaki visel-e maszkot – írják tudósok

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / vkstudio
A Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, min múlik az, hogy jó néhányan a járványhelyzetben, és az elrendelt intézkedések ellenére sem viselnek maszkot, vagy nem tartják be a többiektől a védőtávolságot.

A 24.hu cikkében a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozik, amely összefüggést vont a szerényebb munkamemória és a szociális távolságtartás hiánya között.

A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja, illetve az információt manipulálja. Akinek jó a munkamemóriája, az jellemzően gyorsabban alkalmazkodik, és kevésbé végzi megszokásból, rutinból a mindennapi dolgait, így képes azokat gyorsan meg is változtatni. Ez a képesség hiányzik azokból, akiknek mentális képességeik ilyen téren gyengébbek, és ezért lehet, hogy kevésbé tartják a másfél méteres távolságot, és nem hordanak maszkot, még akkor sem, amikor éppen egy világjárvány tombol, írja a lap.

A felmérés során az érintettek intelligenciáját is tesztelték, és azt tudakolták tőlük, hogy miért fontos a távolságtartás – emlékeztet az IFL Science.

Az eredmények szerint ez a fajta döntés nehezebb azoknál akiknek nehézkesebb a munkamemóriája. A kutatócsapat úgy véli, a döntéshozóknak ezt is figyelembe kellene venniük a kommunikáció során.

Csak emlékeztetőül: hazánkban valamennyi, zárt eladóterű üzletben maszkot kell viselni, a nyílt területen lévő piacokon viszont nem. Vagyis például az élelmiszer-kereskedéseken kívül a trafikokban, gyógyszertárakban és még a benzinkutak shopjában is viselni kell a védőfelszerelést a vevőnek és az eladónak is. De ugyancsak kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben. Ugyanilyen előírások érvényesek a vendéglátásban dolgozókra is. A vonatkozó kormányrendeletet itt éri el. E szerint maszkot, vagy kendőt, esetleg sálat lehet hordani, minden esetben az orrot és a szájat is takarni kell. Azaz, az semmit sem ér, ha úgy viseli a védőfelszerelést, hogy az orra kilóg belőle, vagy az álla alatt van.

 

(24.hu, IFL Science, dho)