Elmaradnak az augusztus 20-i nyilvános ünnepségek

//Berényi Attila
augusztus20_tuzijatek_freepik_gorinov_20200716

Képünk illusztráció, forrás: freepik / gorinov

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban. A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak, idézi az MTI a tárcavezetőt.

A miniszter elmondta azt is, hogy augusztus 15-ig biztosan marad a korlátozás az 500 főnél nagyobb rendezvényekre, az ez utániakról július végén dönt a kormány. Gulyás szerint ma több érv szól amellett, hogy ne enyhítsenek. Azt ígérte, hogy a kormány egy olyan programmal jön elő, amely a zenipart támogatja, hogy a rendezvények elmaradása miatti veszteségeket így tompítsák.

„Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás…”

…így pedig kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a rendezvényeken, indokolta Gulyás a döntést, akit az index idézett. A lap emlékeztette a tárcavezetőt, hogy látható volt a foci meccseken a szurkolók viselkedése. A politikus erre azt mondta, hogy a stadionokban tilos az alkoholfogyasztás és egy hónapja bevezetett enyhítések óta is csökken a fertőzésszám.

A kormány módosította a beutazásról szóló szabályokat, ezek szerint egy-egy országon belül is meg fognak különböztetni, fertőzöttség szerint régiókat.

A jelenleg érvényben lévő beutazási szabályokat egy külön grafikában foglalta össze a Tisztifőorvos közösségi felülete.

Security Check Required

null

A kormány arról is döntött, hogy tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk.

Hogy a kormány döntése hogyan hat majd Dunaharaszti Városnapi rendezvényeire, vagy a Vagabond korzóra, az majd később derül ki.

 

(MTI, index, dho)