Július 6-a a Csók Világnapja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / davidengy
Nem tudni ki kezdeményezte ezt a jeles napot, egy biztos: túl nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy kitaláljuk, miként ünnepeljük. Persze a járvány terhelte időkben leginkább közös háztarásban élő szerelmünkkel érdemes csókolózni, csak úgy random idegenekkel nem.

Van, aki úgy érzi a csók nagyon intim, és mások előtt véletlenül sem tenne ilyet. Az uralkodó családokban csak az esküvő utáni, új hitvesi csóknak van létjogosultsága, utána már a magánélet szigorú keretei közé szorul. Mások pedig úgy vélik, hogy bizony közösségben is jó tud lenni, ha így fejezük ki a másik iránti érzelmeiket. Persze ebben is lehet túlzásba esni, egy túl feltűnő „nyálcserével”.

Fontos egyébként, hogy csók közben az érintettek szervezetében ingerületátvívő anyagok és boldogságért felelős hormonok termelődnek, mint például endorfin, szerotonin és adrenalin, ezek segítségével kerülünk mámoros állapotba. Csókolózás közben az átlagos 20-ról 60-ra emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt. Ráadásul egy intenzív csókolózás közben 34 különböző arcizmot használunk, ez felér egy kimerítő edzéssel, amely megakadályozza a bőr öregedését. A csókolózás jótékony mellékhatása, hogy két perc alatt 15 kalóriát égethetünk el.

Kutatások alapján a férfiak és nők 60%-a állítja, hogy az első csóknak döntő hatása van a megfelelő partner kiválasztásában. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél fontos szerepe van a “Nagy Ő” megtalálásában, állítja a lifemagazin.hu. A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.

 

(lifemagazin)