Budapest-Belgrád vasút: egy hónap alatt sem érkezett válasz Dunaharaszti polgármesterének levelére

//Berényi Attila
budapest-belgrad-szalay-laszlo-level_freepik_fotobomb_20200706

Képünk illusztráció, forrás: freepik / fotobomb

Dunaharaszti Város hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra dr. Szalay László polgármester azt a levelet, amelyet a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság vezetőjének írt.

Portálunk témában született cikkeit megtalálja a #Budapest-Belgrád hivatkozás alatt, vagy a keresőbe a Budapest-Belgrád kifejezést beírva.

A polgármester mostani közlése szerint a fejlesztésben érintett település polgármestereként választ vár 2020. június 9-én kelt levelében feltett kérdésekre.

A dunaharaszti.hu oldalon teljes terjedelmében megjelent levél – amelyet alább teljes terjedelmében mi is közlünk – emlékeztet, hogy 2020. május 25-én életbe lépett szerződés eredményeként megkezdődött a beruházás tervezési szakasza. A levélből kiderül, hogy a fejlesztés összesen 110 ingatlan kisajátítását vonja maga után hazánkban. Ám azt nem tudni, hogy Dunaharasztiban pontosan hányat, és melyek ezek. A polgármester levelében felhívja a figyelmet arra, hogy számos család él emiatt létbizonytalanságban. A városvezető tájékoztatást kér a kisajátítási eljárásról szóló megállapodásban foglaltakról is, és kéri az ingatlanok megnevezését.

Dr. Szalay László levelében emlékeztet, hogy a Dunaharasztiban és a környező településeken tapasztalható lakosságszám bővülése a közúti forgalom növekedésével is jár. A vasúti beruházás az 51-es út megközelítésében is gondokat okozhat. Így fontosnak tartja a már meglévő közúti aluljáró (Dózsa Gy. út – Némedi út) teljes korszerűsítését, kibővítését gyalogos, kerékpáros és akadálymentes átkelőhely biztosításával, valamint további aluljáró, és párhuzamos, valamint szintbeli átkelő kialakítását is. A meglévők mellé még két ilyen átkelőt tartana optimálisnak.

A levélben felveti, a megnövekvő vasúti forgalom okozta várható zaj- és rezgésterhelést, sőt azt írja a polgármester, hogy félő, a beígért védelmi eszközök a „határérték megőrzések ellenére sem fogják a tőlük vár reményeket beváltani…”

További egyeztetést igénylő kérdésként fogalmazta meg a városvezető a közműhálózat fejlesztését, a beruházás környezet- és természetvédelmi vetületeit, a helyi védettségű állomásépület és a József Attila Művelődési Ház fennmaradását.

Dr. Szalay László mindezek figyelembevételével közmeghallgatás mielőbbi kitűzését kezdeményei.

Amit megérkezik a polgármesteri levélre adott hivatalos válasz, és azt a Városháza közzéteszi, mi is beszámolunk róla.

dr. Szalay László levele 1.

 

dr. Szalay László levele 2.

(dunaharaszti.hu)