Megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja
Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg taj-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

A közlemény szerint megmarad annak lehetősége is, hogy a doktor a veszélyhelyzet után is úgy diagnosztizáljon, szűrjön, vagy tegyen terápiás javaslatot, hogy a beteg nincs ott. Ez azt jelenti, hogy telefonos egyeztetés alapján is el lehet látni ezeket a feladatokat, és az érvényes a gyógyszerek felírására vagy a védőnői gondozásra és ebben egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információkat is fel lehet használni.

Tehát ha felhívja az orvosát, aki a gyógyszeres ellátását biztosítja, akkor ő felírhatja önnek a patikaszert. Ez egy úgynevezett eRecept formájában jelenik meg az Egészségügyi Szolgáltatási Térben. Innentől már nincs más dolga, mint elmenni a gyógyszertárba, és a TAJ számával és a személyijével hozzá is jut a gyógyszerhez. De ebben segíthet is valaki, azaz az Ön TAJ számával és az Ő személyijével ki tudja váltani a gyógyszert.

A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben, azonban felhatalmazó rendelkezés biztosítja a kormánynak annak lehetőségét, hogy szükség szerint rendeletben szabályozza a telemedicinális ellátások feltételeit – áll a közleményben.

 

(MTI, dho)