Meggyes-rácsos

//Gál Tímea
vasarnapi-sut_meggyesracsos1_gal_timea_20200621

Meggyes-rácsos, fotó: Gál Tímea

Kezdődik a meggy szezon. Úgyhogy lehet most szörpöt, lekvárt, dzsemet, pálinkát készíteni, de aki szereti bort is csinálhat ebből a savanykásan édes, zamatos gyümölcsből. Az ínyencek készíthetnek belőle konyakosat is. A sütit majdnem kihagytam, pedig nekünk az a legfontosabb! Úgyhogy dobjunk is belőle össze egy gyors és látványos variációt. Csak egy jó tanács: a meggymagozás közben, hiába csenget bárki, ne nyiss ajtót, mert úgy fogsz kinézni a piros létől összefröcskölve, mint Freddy Krueger a legvidámabb napján!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só
  • 12 g sütőpor
  • 250 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 ml tejszín
  • kekszmorzsa

Töltelék:

  • 1000 g magozott meggy
  • 4-5 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás pudingpor
Meggyes-rácsos, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Lényegében a megszokott módon összedobunk egy linzertésztát. Akik rendszeresen olvassák a receptjeimet, már tudják, hogy ez nem nagy kaland: a lisztet elmorzsoljuk a hideg, apró kockára vágott vajjal, majd elkeverjük a sóval és a cukorral, valamint a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Gyors mozdulattal összeállítjuk a tésztát, ha szükséges tejszínt is adjunk hozzá. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta didereg a hidegben, a kimagozott meggyet lecukrozzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A levét leszűrjük, mert később kell, és ha nincs 3 deci, akkor egy kis vízzel ki lehet pótolni. A levet elkeverjük a pudingporral, majd felfőzzük.

Amikor besűrűsödött elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a meggyet, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.

Ha ezzel megvagyunk, és picit meghűlt a krém, akkor jöhet a tészta.

Előkapunk egy közepes tepsit, a tészta felét kinyújtjuk és beleterítjük. Ezt egy kevés kekszmorzsával meghintjük, majd ennek a tetejére mehet a töltelék.

A tészta másik felét is kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk. Ezzel berácsozzuk a meggy tetejét. Az egész tetejét lekenjük a tésztakészítés során kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-35 perc alatt sül szép pirosra.

 

Jó étvágyat, és ne álmodjuk Freddy Kruegerrel!