Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 60 g kristálycukor
- csipet só
- 12 g sütőpor
- 250 g vaj
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 ml tejszín
- kekszmorzsa
Töltelék:
- 1000 g magozott meggy
- 4-5 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás pudingpor
Elkészítés
Lényegében a megszokott módon összedobunk egy linzertésztát. Akik rendszeresen olvassák a receptjeimet, már tudják, hogy ez nem nagy kaland: a lisztet elmorzsoljuk a hideg, apró kockára vágott vajjal, majd elkeverjük a sóval és a cukorral, valamint a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Gyors mozdulattal összeállítjuk a tésztát, ha szükséges tejszínt is adjunk hozzá. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta didereg a hidegben, a kimagozott meggyet lecukrozzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A levét leszűrjük, mert később kell, és ha nincs 3 deci, akkor egy kis vízzel ki lehet pótolni. A levet elkeverjük a pudingporral, majd felfőzzük.
Amikor besűrűsödött elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a meggyet, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
Ha ezzel megvagyunk, és picit meghűlt a krém, akkor jöhet a tészta.
Előkapunk egy közepes tepsit, a tészta felét kinyújtjuk és beleterítjük. Ezt egy kevés kekszmorzsával meghintjük, majd ennek a tetejére mehet a töltelék.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk. Ezzel berácsozzuk a meggy tetejét. Az egész tetejét lekenjük a tésztakészítés során kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-35 perc alatt sül szép pirosra.
Jó étvágyat, és ne álmodjuk Freddy Kruegerrel!