Az egész országban tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A Parlament szerdán úgy döntött, hogy a jövő évtől az egész országban tilos lesz a kerti hulladék és az avar égetése. Eddig önkormányzati rendeletben tilthatták ezt meg, Dunaharasztin is ez van jelenleg érvényben.

Jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az ezzel összefüggő, az agrárminiszter által benyújtott, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását 148 igen szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el a parlament, tudósít az mti.

A módosítás célja a levegő minőségének javítása, így a lakosság egészségének védelme. A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

 

(MTI)