Bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Az emberi erőforrások minisztere rendeletben egyszerűsítette az eRecept kiváltásának feltételeit.

Az eRecept a gyógyszerek felírásának modern formája. A doktor felhőbe, az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rögzíti a szükséges patikaszert a beteg adatai mellé. A klasszikus recept már csak igazolásként szolgál, és eddig ez utóbbi segítségével válthatták ki a hozzátartozók is a szükséges orvosságot. Az eReceptről itt olvashat részletesen.

Most az Emberi Erőforrások Minisztere enyhített a rendszeren, és úgy is ki lehet váltani más receptjét, ha nincs róla papír, írja az index.

A rendelet szerint a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg taj-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a rokona, barátja, ismerőse részére receptre felírt gyógyszereket.

Mindez jelentős könnyítés azok számára, akik sem az orvoshoz, sem a patikába nem tudnak akár karantén, akár önkéntesen vállalt (például más krónikus betegség miatti megelőzés) otthon maradás miatt eljutni a számukra szükséges gyógyszerekért.

A patikák közben egy ajánlást is kaptak az országos tisztifőgyógyszerésztől. E szerint a gyógyszerkiadó helyiségben egyszerre annyi ember tartózkodhat, ahány ilyen munkaállomás van. Ha ez nem oldható meg, akkor azt kérik a vásárlóktól, hogy egymástól legalább egy méteres távolságot tartsanak. A legtöbb gyógyszertárban erről kifüggesztett tájékoztatót is talál.