Elővigyázatosságot kérnek a dunaharaszti óvodák a szülőktől

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A város óvodái „fenntartói döntésre” hivatkozva azt kérik a szülőktől, hogy 2020. 03. 16.-tól, azaz hétfőtől csak a teljesen egészséges gyerekeket vigyék be az intézményekbe.

A közösségi felületeken közzé tett tájékoztatás szerint (ezeket itt és itt éri el) azok a gyerekek is maradjanak otthon, akiknek szülője másik, kisebb testvérrel otthon tartózkodik, vagy félnapos ellátást igényelt.

Ha bármelyik gyermeken légúti megbetegedés tüneteit észlelik (elszíneződött orrváladék, száraz, vagy hurutos köhögés), akkor arra kérik a szülőt, hogy tünetmentességig ne látogassa az intézményt.

Aki saját döntés alapján nem viszi be a gyermekét az óvodába, a távollétet az intézmény igazoltnak tekinti, de az újbóli óvoda látogatás előtt elengedhetetlen lesz az „Egészséges, közösségbe mehet” tartalmú orvosi igazolás.

A tavaszi időszakra tervezett óvodai és óvodán kívüli programok, csakúgy mint a Városi Beiskolázási Fórum elmarad.

Az óvodában a gyermekek egészségvédelme érdekében a gyakori, helyes kézmosást és a környezet folyamatos tisztántartását és fertőtlenítését biztosítják.

Az országos hatáskörű Operatív Törzs vezetője, Lakatos Tibor pénteki (2020. 03. 13.) tájékoztatóján nem cáfolta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, de majd akkor hozzák meg ezt a döntést, ha szükséges. Mint kiderült, az iskolák maguk dönthetnek arról, hogy miképpen fogadják el a hiányzók igazolásait, csak az iskolaszünet elrendeléséről nem határozhatnak, írta az index.

UPDATE: Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt, a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé közvetíteni. Várhatóan 24 órán belül döntést hoznak. A tárcavezető szerint a tanárok a fizetésükkel megegyező távolléti díjat kaphatnak, ha a kormány ezt elfogadja, írja a híradó.hu.