Ne bízzon a kontárokban! Szakember kell a gázkészülék javításhoz

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: pexels
Sokszor hiába mondja a kéményseprő, vagy a gázszerelő, hogy egy készülék, kémény életveszélyes, a tulajdonosok fittyet hánynak a cserére, inkább a régi állapotokat tartják fenn, és „tákolgatják” – házilag is – a gázkazánokat.

Alig kezdődött el a fűtési szezon, és máris hallani CO mérgezés miatt bekövetkezett halálesetekről, írja a vgfszaklap.hu.

A gázkészülék karbantartás könnyű pénzkereseti lehetőségnek tűnik, ellenőrizhetetlen munkának. Pedig nem az, a felelőtlen karbantartás nemcsak a készülék élettartamát rövidíti meg, hanem balesetveszélyt is okozhat, főleg a nyílt égésterű gázkészülékek esetén. A „feketézők” rendkívül alacsony árért karbantartásnak látszó műveleteket végeznek, de olyan is előfordul, hogy a tulajdonosok saját maguk próbálják a készülékek karbantartását, tisztítását, begyújtását elvégezni. Manapság a piacon 20-30 ezer forint egy készülék szakszerű tisztítása, karbantartása, ezalatt nem vállalható be a művelet, írja a szaklap. A munkafolyamat legalább fél, háromnegyed órát vesz igénybe.

A portál azt írja, hogy messze nem elegendő az, amikor csak ki porszívózzák az égésteret. A kazánt szét kell szedni, az égőt ki kell mosni, a protokollnak megfelelően alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket meg kell tisztítani. A legtöbb esetben műszeres ellenőrzésre is szükség lehet.

Legyen körültekintő, és olyan szakembert hívjon gázkészülékéhez, aki megbízható, és referenciával rendelkezik!

 

(viavgfszaklap.hu)