Egyelőre fizetés nélkül maradt Soroksár polgármestere

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / vgstockstudio
A képviselő-testület ellenzéki tagjai nem szavazták meg a városvezető járandóságát, így most érdekes helyzet alakult ki, írja a hvg.hu.

Bár Soroksáron a függetlenként, fideszes támogatással indult Bese Ferenc nyerte az októberi polgármester-választást, a testületben 6-6-os patthelyzet alakult ki. Bese és a mögötte álló civil egyesület két képviselője, valamint három fideszes képviselő áll az egyik oldalon, és öt ellenzéki, valamint a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője a másikon.

A múlt csütörtöki alakuló ülésnek négy napirendi pontja lett volna a polgármesteri előterjesztés szerint, amelyből kettőt sikerült zökkenőmentesen levezényelni, egyet – a helyi szmsz módosítását – pedig közös megegyezéssel levették a napirendről. Bár az utolsó, a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont előtt az ülésvezetést segítő aljegyző figyelmeztette a részt vevőket, hogy súlyos jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg, az ellenzékiek tartózkodtak. Mivel érintettsége miatt a polgármester sem szavazott, az előterjesztést nem sikerült elfogadni.

Az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk – azt szinte forintra pontosan meghatározza a vonatkozó törvény –, hanem azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek végkielégítéséről szóló döntéssel, és sérelmezték, hogy a polgármester erre nem adott lehetőséget, illetve nem is egyeztetett velük erről előzetesen, írja a lap. További részletek itt.

 

(via: hvg.hu)