Ültessen növényeket a sírokra

//Berényi Attila
forrás: dunaharaszti online
Mindenszentek és Halottak napja idején a legtöbben vágott virágot visznek szeretteik sírjaira. Ám van más megoldás is.

Nem mondjuk ki, de tudjuk: a legtöbb virág gyorsan elhervad, aztán hónapokig kókadozik az emlékhelyek vázáiban. Viszont telepíthet élő növényeket is. Olyanokat érdemes válogatni, amelyek kevés gondozást igényelnek, és nem túl terebélyesek. A sírok között, vagy az oda vezető utaknál a legtöbb sírkertben nagy fák állnak, így felesleges lenne velük versenyre kelni.

Részesítse előnyben az oszlopos növekedésű cserjéket (rakéta boróka, tuja, tiszafa). Aztán ott vannak azok a fásszárú növények, amelyeknek már a neve is arra ösztönöz, hogy sírok mellé ültesse őket: ezek az úgynevezett szomorú fácskák. Ilyenből talál rózsát, epret de kőrist is, vagy akár törpe fenyőt.

Ha a sír felületét szeretné szebbé, meghittebbé tenni, akkor oda Bálint György kertész oldala a balintgazda.hu a kövirózsát, a varjúhájat, a kövérkét, fekvő borókát ajánlja. Tartósan és szépen díszíti a nyughelyet a borostyán, a gondosan nyírt puszpángsövény vagy a talajtakaró rózsa is.

A szakértők kifejezetten ajánlják erre az időszakra az áttelelő árvácskát, nefelejcset, de az árnyékliliom hosszú éveken át ontja virágait.

 

(via: balintgazda.hu)