Régi-új elnök a Pest Megyei Közgyűlés élén

//Berényi Attila
Eskütétel Pest Megyei Közgyűlés, forrás: pestmegye.hu / Fényes Gábor
Megtartotta alakuló ülését hétfőn (2019.10.28) a Pest Megyei Közgyűlés. Az önkormányzati választáson a megyei listákra leadott szavazatok alapján a 44 tagú testületben 24 fős frakciót alakított a Fidesz-KDNP. A Momentum 9 képviselőt delegálhatott, a DK 7-et. A Jobbik 4 politikusa dolgozik ebben a ciklusban a Közgyűlésben. Az MSZP nem érte el az 5 százalékos küszöböt, így nem jutottak be.

A Pest megyei Közgyűlés jelenlévő 43 képviselője 42 igen szavazatával ismét Szabó Istvánt, a Fidesz-KDNP politikusát választotta meg a közgyűlés elnökének. Az régi-új elnök köszöntőjében kiemelte, hogy Pest megye fontos szerepet tölt be az országban, tudósít a pestmegye.hu. Megmaradt a legnépesebb megyének, sőt, a megyék között kivételes mértékben növekedett a népessége. Ma már 1,3 millió ember él a 187 megyei településen és itt a legmagasabb a gyermekek száma az egész országban. 350 ezer munkahely van a megyében, majd 90 ezer vállalkozás működik, így a Pest megyei 187 város és község ereje, tehetsége és sorsa Magyarország fejlődésének kulcsa.

Szabó István átveszi a megbízatását Kenéz Tibortól, a Területi Választási Bizottság elnökétől.
Forrás: pestmegye.hu / Fényes Gábor

Szabó István emlékeztette a képviselőket arra, hogy 2016-ban az Európai Bizottság régiókra vonatkozó rendeletének módosítása alapján létrejött az önálló Pest Régió, mint NUTS2 szintű statisztikai tervezési térség. Ez lehetőséget ad a megye valós kihívásainak és jólétének megfelelő támogatások lehívására, ami az elmúlt időszakban még a hazai költségvetés forrásaiból történt, de 2021-2027 között már az új uniós regionális fejlesztési források biztosítják ezt. Korábban Budapest is ide tartozott. Mivel a főváros fejlettsége megelőzi a régióét, így sok támogatásról lemaradt a térség, így praktikus volt  szétválasztás.

A közgyűlés alelnököknek a Fidesz-KDNP képviselőit, Szerenka Tibort és Wentzel Ferencet választotta meg.

(via: pestmegye.hu)