Föld bajnokai: bringázva járnak oviba a taksonyi kicsik

//Tóth Gábor
biciklizoovodas_freepik_240405

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Még tavaly hirdette meg az E.ON Hungária Csoport a Föld bajnokai elnevezésű pályázatát, amelynek keretein belül a győztes intézmények támogatást kaptak ahhoz, hogy megvalósítsák fenntarthatósági elképzeléseiket. Az egyik nyertes a dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda, de jól szerepelt a pályázaton a Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda is.

A nagyközség intézménye pályázatában a környezetkímélő és biztonságos közlekedést népszerűsítését tűzte ki célul. Autó nélkül, kizárólag két keréken mennek óvodába a taksonyi ovisok minden pénteken. Ilyenkor 60-80 biciklin, rolleren, kismotoron, futóbiciklin és „visziklin” érkező óvodás gurul be az intézménybe, és parkol le járművével. A gyerekeket kísérő szülők is két keréken érkeznek.

Az E.ON Hungária Csoport 2023-as Föld bajnokai pályázatán győztes intézmény 2,5 millió forintot nyert, hogy megvalósítsa fenntarthatósági szemléletformáló elképzeléseit. Az elnyert összegből már megvásárolták a kétkerekű járműveket, KRESZ-táblákat, jelzőtáblákat, ezek segítségével a biztonságos közlekedés szabályaira tanítják a kicsiket. Két darab kétkerekű, utánfutós ún. „viszikli” is munkába állt, ezeket a szülők kikölcsönözhetik és saját gyermekeik mellett akár közelben lakó ovistársakat is szállíthatnak vele reggelente oviba. Saját pecsétgyűjtő füzetükbe minden alkalommal, amikor két keréken érkeznek meg az oviba, újabb matricát kapnak a gyerekek, ezért legjobban a pénteket várják!

 

A közlekedésbiztonsági nap mellett kilométerfaló versenyt és „a nagyszülő hazakísér” programot is tervez az óvoda, utóbbi lényege, hogy a szülők mellett a nagyszülőket is bevonják a levegőtisztasági programba azzal, hogy a nagymamák és nagypapák sétálva kísérik haza délután az unokáikat, áll az E.ON szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Dunaharasztin a Hétszínvirág óvoda szerepelt sikerrel a pályázaton.

Videón mutatták be a pályázaton nyertes haraszti ovit

Az intézményben néhány hete, szülői nap keretében kerültek ki a rovarhotelek, épültek a méhlegelők, magaságyások, és megszépült az intézmény udvara.

Családi nap és tanösvény építés a Hétszínvirág Óvodában

(e.on)