Kedd reggeli ónos esőre figyelmeztetik az autósokat

//Berényi Attila
jegesut_freepik_wirestock_240122

Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock

A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. Most ónos eső okozhat gondot, így az autósoknak reggel érdemes lesz korábban elindulniuk otthonról.

A legfrissebb előrejelzések alapján kedd (2024.01.23.) kora hajnaltól a délelőtti órákig az északkeleti tájak kivételével ónos eső vonul végig az országon, áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerkesztőségünknek küldött közleményében. A legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható. A Magyar Közút, ahol lehet, ott megelőző sószórást végez, de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

Jelen állás szerint kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható majd ónos eső. A szakemberek első körben a gyorsforgalmi-, majd a fő-, végül a mellékutakon avatkoznak be. Az autópályák koncessziós társaságokhoz, a belterületi utak, közterületek az önkormányzatokhoz tartoznak.

Tehát a Magyar Közút folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan lehetnek olyan időszakok, amikor intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakban kérik a közlekedők segítségét:

  • Ónos esővel érintett területen csak akkor induljon el, ha halaszthatatlan teendője Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.
  • Ha mindenképpen útra kell kelnie, csak olyan járművel induljon el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.
  • Töltse fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.
  • Ne tévessze meg, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.
  • Vezessen a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!
  • Tartson a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetőek legyenek.
  • Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljen, és ne csak a közvetlen ön előtt haladókra!

Utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

(Magyar Közút Nzrt.)